19.9 C
Paphos
Wednesday, March 27, 2024

ΠΑΦΟΣ: Καρχαρία 2 μέτρων αλίευσαν ψαραδες στο λιμανάκι

Καρχαρία μήκους δύο μέτρων ψάρεψαν χθες Τρίτη στη θαλάσσια περιοχή της Κάτω Πάφου ψαράδες.


Το συγκεκριμένο ψάρι είναι γνωστό με την ονομασία Πάμπακας και ανήκει στην οικογένεια των καρχαριοειδών. Σύμφωνα με έμπειρους ψαράδες θεωρείται εντελώς ακίνδυνος, δεν είναι επιθετικός προς τους ανθρώπους ενώ αποτελεί συχνό φαινόμενο παρόμοια ψάρια να αλιεύονται από ψαράδες στην περιοχή της Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μια έρευνα που κάναμε στο PafosPress.com δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά  ή κανένα περιστατικό στο παρελθόν με επιθετική συμπεριφορά. 

Η ταχύτητα σκοτώνει

Νόμιμη ή παράνομη η αλίευση του;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ερασιτέχνες ψαράδες απαγορεύεται αυστηρά να ψαρεύουν τα συγκεκριμένα ψάρια όπως αυτό. Οι επαγγελματίες επιτρέπεται να ψαρεύουν κάποια συγκεκριμένα είδη. Θα ήταν καλό επίσης να ενημερώνουν το Τμήμα Αλιείας όσοι πιάνουν τέτοια ψάρια για να γίνεται και μελέτη της περιοχής. Τα καρχαριοειδή απειλούνται με εξαφάνιση γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεχτικοί όπως αναφέρεται σε επίσημες αναφορές του Τμήματος Αλιείας.

Που το συναντάμε;

Το συγκεκριμένο καρχαριοειδές ψάρι είναι βαθύβια κολυμπάει δηλαδή σε μεγάλο βάθος, άρα μακριά από τις ακτές. Δεν βγαίνει στα ρηχά, δεν βρίσκει τροφή και δεν μπορούν να επιβιώσει στα ρηχά.

Είναι επικίνδυνο;

Η παρουσία του συγκεκριμένου είδους δεν δημιουργεί καμία απολύτως ανησυχία στον κόσμο ενώ είναι γνωστό ότι στη θάλασσα της Κύπρου δεν έχουμε ψάρια επιθετικά προς τους ανθρώπους την ώρα που κάνουν μπάνιο στη θάλασσα.

Λεπτομέρειες για το είδος του καρχαρία 

 Πρόκειται για καρχαρία της οικογένειας «Hexanchidae» και το όνομα του είναι «Hexanchus griseus». Η κοινή του ονομασία στα κυπριακά είναι «Παμπακάς» ή «Βαμβακάς». Είναι ξεχωριστός στο είδος του λόγω των πρωτόγονων χαρακτηριστικών του.

Μερικοί από τους συγγενείς του καρχαρία χρονολογούνται από 200 εκατομμύρια χρόνια πριν. Όλοι οι καρχαρίες έχουν σκελετό από χόνδρο και όχι από κόκαλο, κάτι το οποίο τους δίνει μεγάλη ευελιξία. Κάποια άλλα γενικά αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά που έχουν οι καρχαρίες είναι η πολύ καλή όραση τους κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και κατά τη διάρκεια της νύχτας, η δυνατότητα όρασης προς όλες τις κατευθύνσεις, ο απόλυτος έλεγχος ισορροπίας και κινήσεων τους, καθώς επίσης και η ικανότητα να αντικαθιστούν τα παλιά δόντια τους με καινούρια.

Οι καρχαρίες Hexanchus griseus αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες ενώ κυνηγούν τη λεία τους και τρέφονται συνήθως με μαλάκια μπακαλιάρους, σμύρνες και σολομούς.

Το μέγεθος του μπορεί να φθάσει μέχρι και 550 εκ. και το χρώμα τους ως συνήθως είναι καφέ ή μαύρο και τα μάτια τους έχουν φθορίζων πράσινο χρώμα.

Πιστεύεται ότι η περίοδος κύησης των καρχαριών αυτών διαρκεί περισσότερο από δύο χρόνια και τα νεογνά αναπτύσσονται μέσα στο σώμα της μητέρας μέχρι την εκκόλαψη των αυγών. Τα νεογνά γεννιούνται σε αρκετά μεγάλο μέγεθος και σε προχωρημένο στάδιο. Το μέγεθος τους μόλις γεννηθούν κυμαίνεται μεταξύ 65 και 74 εκ. Επίσης γεννιούνται με πιο ανοιχτόχρωμη κοιλιά από τους ενήλικες, εξασφαλίζοντας έτσι περισσότερη προστασία και κάλυψη (καμουφλάζ).

Φωτογραφίες: Νεόφυτος Πάτσαλος

Πληροφορίες: offsite.com.cy

Support Local Business

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ